Miksuję 5 składników i układam na cieście gruszki. Jesienią to nasz weekendowy „must have”
Ciasta z owocami są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze niż bez tego dodatku. Owoce dostarczają nam bowiem wielu składników odżywczych, a przy tym są smaczne. Dla mnie istotne jest też to, że owoce świetnie nawilżają ciasta. Dlatego bardzo lubię dodawać je do wypieków. Jesienią sięgam po jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie cenię, za niepowtarzalną konsystencję. Lubię ich przyjemną twardość i fakt, że nie rozpadają się po upieczeniu.
Które gruszki są najlepsze do ciast?
Jako dodatek do ciast najlepiej sprawdzą się dojrzałe, ale dość twarde i niezbyt soczyste gruszki. Tylko takie nie rozpadną się w czasie pieczenia i zbytnio nie nawilżą ciasta. Będą też ładnie prezentować się w wypiekach. Pod tym względem idealną odmianą gruszek jest Konferencja. Zwłaszcza taka, która zaczyna robić się ciut żółtawa.
Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami?
Przygotowanie ciasta ucieranego z gruszkami lub innymi jesiennymi owocami zajmie nie więcej niż 10-15 minut. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy, ułożyć na nim gruszki i wstawić do piekarnika. Po 50 minutach pieczenia można się delektować doskonałym smakiem jesiennego deseru. Wskazówka: Gruszki przed ułożeniem na cieście możesz oprószyć cynamonem.
Przepis: Ciasto ucierane z gruszkami
To proste i szybkie ciasto to idealny deser do jesiennej kawy i herbaty.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie formy i gruszekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Gruszki umyj, obierz (opcjonalnie), pokrój w grubsze plasterki.
- Miksowanie ciastaJajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Dalej miksuj, dodając do nich cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta, zacznij wlewać do niej stopniowo olej. Całość krótko zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z maślanką.
- Wykańczanie ciastaGotowe ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż kawałki gruszek. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
Jak udekorować ciasto z gruszkami?
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, można oprószyć przesianym cukrem pudrem. Jednak ciasto z gruszkami można też udekorować w bardziej wyszukany sposób. Gdy wystygnie, można je polać rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Całość zyska dzięki temu nie tylko na wyglądzie, ale też na smaku i soczystości.